Magyar English

Théta-healing

Légzés

Pörgés

Feliratkozás a hírlevélre

Légzésterápiák

VIVATION LÉGZÉS – egyéni (1,5 – 2 órás)

Az alábbi területeken felmerülő konkrét kérdés, ismétlődő, de zavaró minta esetén javasolt:

1. CSALÁD: szexualitás, szaporodás, kreativitás, családon belüli kapcsolati rendszerek és hierarchiák

2. PÉNZ

3. TEVÉKENYSÉG, MUNKA, SZOCIÁLIS HÁLÓ

4. EGÉSZSÉG, ÚJJÁSZÜLETÉS, MINDEN VÁLTOZÁS

5. TANULÁS/INFORMÁCIÓCSERE – PLETYKA

6. SZELLEMI FEJLŐDÉS

7. ÖNGYÓGYÍTÁS, ENERGIA VISSZAÁLLÍTÁSA, PIHENÉS, KIVONULÁS

8.  ÉLŐ/LAKÓ – TÉR/HELY VÁLTOZÁS

Ebben a folyamatban rebirthing – újjászületési élmény is előkerülhet, viszont a holotróp légzés nem kerül alkalmazásra.

REBIRTHING LÉGZÉS – egyéni (1 napos) vagy csoportos (2 napos)

Már a fogantatás során nagyon sok lelki akadály és program működik a emberekben. Érzelmi gátlások, családi programok, ellenállások akadályozhatják a fogantatás kialakulását vagy éppen ellenkezőleg, a fogamzásgátlást. A leendő kismamák, illetve várandós hölgyek, ezeket az akadályokat a légzésen keresztül elért mély théta tudatállapotban történő munka során sikeresen fel tudják dolgozni. Minden történés, érzelmi élmény, amit a fogantatástól a születés utáni néhány napban élünk át megmarad az emberi információs rendszerben, és ez segít a probléma azonosításában és feldolgozásában. Regresszív állapotban képesek vagyunk ezt a folyamatot újra átélni, és verbálisan struktúrálni, valamint a saját, fejlettebb szinten lévő információs struktúránkba elhelyezni. Bizonyos információs blokkok cserélhetővé válnak, és új pozitív programok építhetők be. Annak érdekében, hogy könnyebben tudjunk foglalkozni a történtek feldolgozásával, a folyamatot négy szakaszra bonthatjuk, amelyeket mátrixoknak nevezünk. A légzés folyamatában megtalálhatóak a programok beindulásának pillanatai, amikor ki tudjuk cserélni ezeket a negatív programokat pozitívra. Minden mátrixban beindulnak programok. Pl. a szülők döntöttek, hogy fiút szeretnének, de lány születik. Ekkor a fogantatástól beindul ez a program, aminek a csecsemő meg akar felelni. Ha a szülők később megváltoztatják véleményüket, és tudatosan feldolgozzák, és átalakítják, a generációs programot, akkor van lehetőség arra, hogy a program elindulása elkerülhetővé váljék.

  1.  Mátrix: Fogantatástól a születési görcsökig tartó szakasz. A szülők más nemű gyereket várnak, mint amilyen születik. Bizonytalanok a szülők abban, hogy tényleg akkor szeretnének-e gyereket. Közömbösség alakul ki a gyermek születésével kapcsolatban. Egyáltalán nem kívánták a gyermeket a szülők.
  2.  Mátrix: A légzés folyamat során az egyén be tudja azonosítani, hogy meg akar-e születni, vagy sem.  A döntést befolyásoló tényezők az alábbiak lehetnek. Szülei nem várják a csecsemőt és a szülést.  Az édesapa és az édesanya félnek, hogy mi történik a szülés után. Az édesanya nem akar szülni, nem akarja elengedni a magzatát. Vagy túl korán akarja megszülni a gyermekét, és stimulálja a szülést gyógyszerekkel, vagy más módszerekkel.  Nincs egybeesés a magzat, és az édesanya ritmusa között, az édesanya túl aktív, vagy passzív.
  3.  Mátrix: A születési csatornából való kijutás. Könnyedén kicsúszhat a baba, vagy ellenállhat a kijövetelnek.  Az édesanya és a gyermek kreatív együttműködésének folyamatában degradálhatják, illetve segíthetik egymást.  Az anyával, és a tágabb külvilággal együttműködési képesség, illetve képtelenség.
  4. Mátrix: A csecsemő elhagyja az anyját és elvágják a köldökzsinórt. Az élettel a kapcsolatot az anyai kapcsolat minősége befolyásolja. Amikor ez a tapasztalat örömteli, meleg, kellemes, akkor azt az üzenetet hordozza, hogy a sok fáradtságnak meg van az eredménye. Amennyiben ez nem így történt, pesszimista, szkeptikus hajlamok alakulnak ki. A problémák előtti megbénult toporgás, értelmetlenség, reménytelenség érzése. Ezeknek az energiablokkoknak a felismerésével, új folyamatok indíthatóak a születendő gyermek és a család életében.

HOLOTRÓP LÉGZÉS – 1 órás – egyéni vagy csoportos. 

A holotróp légzés nem más, mint egy belső utazás önmagunkban, valamint erőteljes önismereti és gyógyító technika.  A holotróp (holotropic) elnevezés szó szerint azt jelenti, hogy „a teljesség felé tartó” (görögül „holos” = teljes és „trepein” = valami felé haladni).

A holotróp légzés alkalmával fekve történik az intenzív légzés munka az érzelmeket kiváltó zene kíséretében. A folyamat közben a belső vezetőnkre bízzuk az irányítást, kihagyva a terapeuta személyiségét, ezúton a saját gyógyító erőnket ébresztve fel.

“A légzés biztonságos és teljesen ártalmatlan. Életenergiád is biztonságos és teljesen ártalmatlan. Érzelmeid és szellemed azonban korántsem ilyen biztonságosak és ártalamatlanok.”  – Leonard Orr

Ez a légzés ugyan egyedül is elvégezhető, de tisztában kell lennünk azzal, hogy legmélyebb blokádjainkhoz vezetnek, s felszínre is hozzák azokat. Ezért érdemes  terapeuta jelenlétében végezni, aki biztonságosan végigvezeti az egyént vagy csoportot ezen az átütő hatású folyamaton.

Ami ennél a légzéstechnikánál a legtöbb embernél félelmet kelt:

- a néhány ülésnél (többnyire csak az elsőknél) előforduló hiperventillációs állapot. Az ülés során először bizsergést vagy vibrálást érezni, főleg az ujjakon, karokon, lábakon és a száj körül. Ha azután továbbterjed a hiperventillációs folyamat, a kezek, lábak  és száj enyhe begörcsölését okozhatja, ami az úgynevezett “harcsaszájúsághoz” vezethet. Intenzív hidegérzés is felléphet.  A hiperventilláció akkor keletkezik, ha a szellem a légzésen keresztül megpróbálja feloldani a tudattalanban szilárdan gyökerező blokádokat. Azok az emocionális állapotok, amelyeket a félelem mellett a harag, az utálat, a szomorúság vagy a fájdalom keltettek, gyakran tudattalanul rögzülnek, hogy ne kelljen őket ismét átélni. Ezek a tudattalanul  “begörcsölt” megrögződések vezethetnek az izomgörcsökhöz.

A holotróp légzés azonban feloldja mind a testi, mind a lelki görcsöket, s az önnön lélegzetünkbe vetett bizalom által megszűnnek a hiperventillációs görcsök is.

Légzésterápiák ezrei bizonyítják, hogy a hiperventillációs folyamat nem veszélyes, és magától elmúlik, ha tudatosan lélegzünk tovább ebben a szakaszban. Kitartásunk jutalma végül jótékony – az átélők szerint egyenesen mennyei – ellazulás lesz.

A terapeuta feladata abban áll, hogy a lélegzőt testi és lelki síkon is kísérje, s lehetővé tegye számára a biztonság, a védettség és a szabad kibontakozás érzését.  Normális esetben nem is avatkozik bele a gyakorlatba – a lélegző maga határozza meg az ülés irányultságát és kibontakozását.

Javasolt bármilyen egyéni vagy csoportos önismereti folyamat zárásaként, a régi minták átdolgozásának, kitisztításának érdekében.

A légzésterápiák végzésének ellenjavallata (kontraindikáció)

Kinek nem javasolt a légzésterápia:

- műtét után 6 hétig 
– fertőző betegség fennállása alatt 
– nyílt seb, törés gyógyulási ideje alatt
– terhesség, vagy a terhesség gyanúja
– súlyos érrendszeri, szívbetegség esetén