Magyar English

Théta-healing

Légzés

Pörgés

Feliratkozás a hírlevélre

Jobbra vagy balra forg√°s?

 

jobb_bal_spiral

A kelet filozofikus gondolkod√°s√°ban az univerz√°lis megnyilv√°nul√°s mindig tartalmaz mag√°ban egy f√©nyes √©s egy s√∂t√©t jelleget, egy √Čgi √©s egy F√∂ldi aspektust, egy pozit√≠v (+) √©s egy negat√≠v (-) arculatot, egy f√©rfi √©s egy nŇĎi aspektust, egy JANG (nap jellegŇĪ) √©s egy JIN (hold jellegŇĪ) jelleget; mindezek tulajdonk√©ppen az univerz√°lis kettŇĎss√©g √©s a kieg√©sz√≠tetts√©g megnyilv√°nul√°sai. Ennek a rejt√©lyes val√≥s√°gnak legnyilv√°nval√≥bb megnyilv√°nul√°sa az elektromos √°ram, amely pozit√≠v (+) √©s negat√≠v (-) t√∂lt√©sbŇĎl tevŇĎdik √∂ssze. A JANG (+) √©s a JIN (-) aspektus csak egym√°ssal k√∂lcs√∂nhat√°sban l√©tezik. Ezek az aspektusok elv√°laszthatatlanok egym√°st√≥l √©s a vil√°g titkos ritmusa val√≥j√°ban kettej√ľk idŇĎszakos v√°ltakoz√°sa: egyszer a JANG (+), m√°skor a JIN (-) aspektus van t√ļls√ļlyban.

A megnyilv√°nul√°s egys√©ge √ļgy a makrokozmoszban, mint b√°rmelyik emberi l√©ny mikrokozmosz√°nak – √©s mindegyik √©lŇĎ testben – polariz√°l√≥dik √©s meghat√°rozza egy JANG (+) √©s egy JIN (-) aspektust l√©trej√∂tt√©t. Teh√°t a kozmikus megnyilv√°nul√°s folyamat√°ban a vil√°g misztikus Toj√°sa – a Makrokozmosz – k√©t f√©lre oszlik. Egy vagyok, aki kettŇĎ lesz, olvashatjuk egy ŇĎsr√©gi keleti sz√∂vegben. M√°s szemsz√∂gbŇĎl n√©zve a megnyilv√°nult JANG (+) √©s JIN (-) jellegek egyidejŇĪleg utalnak az egys√©gre √©s a kettŇĎs√©gre is. Keleten a JANG (+)/JIN (-) titkos szimb√≥lum√°t egy k√∂rrel √°br√°zolj√°k, amely k√©t t√∂k√©letesen egyforma r√©szre van bontva egy kanyarg√≥s vonal √°ltal, melyben az egyik r√©sz [JANG(+)] FEH√ČR, a m√°sik r√©sz pedig [JIN(-)] FEKETE.

jin-jan spiral-spiralos

Ha figyelmesen megn√©zz√ľk ezt a vonalat, r√°j√∂v√ľnk, hogy a k√∂z√©psŇĎ elv√°laszt√°s hossza t√∂k√©letesen egyenlŇĎ a k√ľlsŇĎ k√∂r fel√©vel, az egyik f√©l k√∂rvonala teh√°t egyenlŇĎ a k√∂r ker√ľlet√©vel. Ez a r√©gi diagramma k√∂zvetett m√≥don egy keleti mond√°st id√©z: ” Az √Čg [JANG (+)] √©s F√∂ld [JIN (-)] titokzatosan – szorosan √∂ssze voltak egym√°ssal kapcsol√≥dva √©s folyamatosan √∂lelkeztek.” A JANG √©s a JIN ezen folyamatos k√∂lcs√∂nhat√°s√°nak ŇĎsi √°br√°zol√°s√°ban √©szrevehetŇĎ, hogy a JANG f√©lben tal√°lhat√≥ egy JIN pont, √©s a JIN f√©lben egy JANG pont. Ezek a k√©t jelleg egym√°st√≥l val√≥ f√ľgg√©s√©t jel√∂lik – vagyis a s√∂t√©t (JIN) nyomokban megtal√°lhat√≥ a f√©nyben (JANG) √©s a f√©ny (JANG) nyomokban megtal√°lhat√≥ a s√∂t√©tben (JIN).

jin-jan spiral

A j√≥ga szemsz√∂g√©bŇĎl n√©zve ez az √°bra az egy√©n l√©tez√©s√©t is √°br√°zolja – vagyis az √©jszaka l√©tezik az egyetemess√©gben, a Tud√°s (JANG) f√©ny√©ben, de a Tiszta F√©ny is l√©tezik a tudatlans√°g √©jszak√°j√°ban (JIN). A felezŇĎ vonal, amely ebben a szimb√≥lumban jelen van, utal az egy√©n fejlŇĎd√©si folyamat√°ra is, amit a JANG √©s JIN v√°ltakoz√°sa, ciklusa hat√°roz meg; teh√°t a hull√°mos felezŇĎvonal felfoghat√≥ √ļgy is, mint egy nagy spir√°l v√©gtelen√ľl kicsi alkot√≥r√©sze, ami az egy√©ni sorsot jel√∂li √©s a spir√°l-r√©sz k√©t v√©ge (a felezŇĎvonal bel√©p√©se √©s kil√©p√©se a k√∂rbe) megegyezik a sz√ľlet√©s √©s a hal√°l pillanat√°val. A keleti hagyom√°nyos gondolkod√°sm√≥dban a szubtilis NAP energia h√≠m jellegŇĪ, f√©nyes, pozit√≠v, JANG √©s a szubtilis HOLD energia pedig nŇĎi jellegŇĪ, s√∂t√©t, negat√≠v, JIN. Ennek k√∂vetkezt√©ben, a Nap szubtilis, akt√≠v energi√°ja JANG, ellent√©tben a Hold passz√≠v szubtilis energi√°j√°val, ami JIN. Ez a szimb√≥lum mag√°ba sŇĪr√≠ti legjellemzŇĎbb m√≥don a keleti hagyom√°ny legm√©lyebb √©s titkos filoz√≥fi√°t. Ez a hagyom√°ny √∂nkifejez√©se sor√°n ritk√°n folyamodik elvont gondolatokhoz, mint amilyen a sz√°m, az idŇĎ, a t√©r, az ok, a ritmus, stb… ¬†A keleti b√∂lcsek tan√≠t√°saik, filoz√≥fi√°juk szeml√©ltet√©s√©re konkr√©t szimb√≥lumokhoz folyamodtak, amely kifejezi a vil√°g strukt√ļr√°j√°t, mag√°ban foglalva a Makrokozmoszt √©s a Szellemet is.

A keletiek szinte mindent √ļgy minŇĎs√≠tenek, mint egyszer JANG-ot √©s m√°skor JIN-t, vagyis mint egyszer vil√°gos, m√°skor s√∂t√©t; egyszer belsŇĎ, m√°skor k√ľlsŇĎ; egyszer meleg, m√°skor hideg; egyszer f√©rfias (Nap, HA, +), m√°skor nŇĎies (Hold, THA, -) jellegŇĪ dolgot. Annak ellen√©re, hogy l√°tsz√≥lag k√©t ellent√©tes aspektust jelent a JANG √©s JIN, sosem √°llnak egym√°ssal teljesen szemben, mert k√∂zt√ľk mindig l√©tezik egy v√°ltoz√≥ √°tmeneti √°llapot, amely folytonoss√°got eredm√©nyez; m√°sk√©pp fogalmazva szinte minden a Makrokozmoszban √©s az emberi l√©ny mikrokozmosz√°ban is n√©ha t√ļlnyom√≥an JANG, m√°skor pedig d√∂ntŇĎen JIN.¬†Minden dolog egyidejŇĪleg mindkettŇĎj√ľk l√©tez√©s√©tŇĎl √©s dinamizmus√°t√≥l f√ľgg, ami v√©gsŇĎ soron meghat√°rozza a fejlŇĎd√©s√©t vagy visszafejlŇĎd√©s√©t.

jin-jan spiral_szines

A JANG jellegŇĪ energia olyan szubtilis energia√∂rv√©nyek form√°j√°ban nyilv√°nul meg, amelyeknek forg√°si ir√°nya ellent√©tes az √≥ramutat√≥ j√°r√°s√°nak ir√°ny√°val √©s centripet√°lis hat√°st hoz l√©tre (amelyek a k√∂z√©ppont fel√© k√∂zel√≠tenek). A k√ľl√∂nleges centripet√°lis erŇĎ JANG-t√≠pus√ļ √©s egyenlŇĎ, valamint ellent√©tes a centrifug√°lis erŇĎvel, amely JIN-jellegŇĪ. K√∂vetkez√©sk√©ppen elmondhatjuk, hogy a JANG spir√°l (+) egy olyan nyitott, egys√≠k√ļ g√∂rbe, amely az √≥ramutat√≥ j√°r√°s√°val ellent√©tes ir√°nyba forog, pontosabban mondva tekeredik fel egy fix pont k√∂r√ľl.

A JIN aspektus mindig olyan szubtilis energia√∂rv√©nyek form√°j√°ban nyilv√°nul meg, melyek forg√°si ir√°nya megegyezik az √≥ramutat√≥ j√°r√°s√°nak ir√°ny√°val √©s specifikus centrifug√°lis hat√°sokat hoz l√©tre (amelyek arra t√∂rekednek, hogy a k√∂z√©ppontb√≥l elt√°vol√≠tsanak). A k√ľl√∂nleges centrifug√°lis erŇĎ JIN jellegŇĪ √©s egyenlŇĎ, valamint ellent√©tes erejŇĪ a JANG jellegŇĪ centripet√°lis erŇĎvel. K√∂vetkez√©sk√©ppen a JIN spir√°l (-) egy olyan egys√≠k√ļ, nyitott g√∂rbe, amelynek forg√°si ir√°nya avagy tekered√©se megegyezik az √≥ramutat√≥ forg√°si ir√°ny√°val √©s egy fix pont k√∂r√ľl forog.

szolokacs

A spir√°l, melynek szerkezete √©s megjelen√©se gyakori √ļgy a n√∂v√©nyvil√°gban (pl. a hajnalka vagy a szŇĎlŇĎ) mint az √°llatvil√°gban (pl. a csiga, a kagyl√≥, stb.) a l√°tszaton t√ļl felid√©zi a KOZMIKUS JANG √©s JIN jellegŇĪ szubtilis energi√°kat, melyek sokf√©le k√ľl√∂nb√∂zŇĎ form√°kat hoznak l√©tre √©s ezek pedig k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llapotokat gener√°lnak. A spir√°l, mely m√©ly √©s sokr√©tŇĪ, szimbolikus jelent√©sekkel van tel√≠tve, megtal√°lhat√≥ az √∂sszes hagyom√°nyos tan√≠t√°sban, √≠r√°sban. A JANG SPIR√ĀL valami m√©ly rejt√©lyess√©get, nyitotts√°got, vil√°goss√°got, Nap-jelleget, h√≠m-jelleget, dinamizmust √©s optimizmust fejez ki. Amikor a JANG-spir√°l egyik v√©g√©tŇĎl indulsz el, semmi sem egyszerŇĪbb ann√°l, hogy eljuss a f√≥kuszpontba, mely azt a k√∂z√©ppontot (Istent) szimboliz√°lja, ahonnan minden ered s ahov√° mindenki visszat√©r a v√©g√©n. A JANG-spir√°l t√∂bbek k√∂z√∂tt elŇĎid√©zi a centripet√°lis-k√∂rk√∂r√∂s mozg√°s megjelen√©s√©t, mely azt a t√∂rekv√©st fejezi ki, hogy visszat√©rj√ľnk a f√≥kuszpontba, vagy az utols√≥ k√∂zpontba; a spir√°l ezt a centripet√°lis mozg√°st a v√©gtelens√©gig fenntartja, szimboliz√°lva azokat a v√©gtelen vonalakat (sz√°lakat), melyek folytonosan √∂sszek√∂tik a l√©tez√©s k√©t sz√©lsŇĎs√©g√©t (a TeremtŇĎt √©s a teremt√©st). A JANG-spir√°l jelk√©pezi a dicsŇĎs√©ges visszat√©r√©st is a teremt√©s k√∂z√©ppontj√°ba¬†vagy¬†a f√≥kuszpontba mely a kiterjed√©s ellent√©te, a felsz√≠v√≥d√°s, a visszat√©r√©s a gy√∂kerekhez, ahonnan minden elindult.

vulva

√Āltal√°ban a spir√°l kapcsolatban √°ll a vulva erotikus √©s¬†a Hold kozmikus szimb√≥lum√°val, jel√∂li a fejlŇĎd√©s ciklikus karakter√©t, az √©let titkos √©s ism√©tlŇĎdŇĎ ritmusait, a l√©ny (ember) l√°tsz√≥lagos √°lland√≥s√°g√°t, aki szembes√ľl a mozg√°s (v√°ltoz√°s) √°lland√≥ jelleg√©vel.

A spir√°l utal az √©let labirintus√°ra is, hiszen a JANG-spir√°l a val√≥s√°gban egy spiritu√°lis fejlŇĎd√©st jelent, ami elŇĎrevet√≠tŇĎdik a v√©gsŇĎ k√∂zpontba val√≥ visszat√©r√©skor, a JIN-spir√°l eset√©ben pedig a val√≥s√°gban a visszafejlŇĎd√©srŇĎl van sz√≥, mely elŇĎrevet√≠tŇĎdik a k√∂z√©ppontt√≥l val√≥ elt√°volod√°sban.

 

merkur_kigyo_2Egy dupla spir√°l (vagyis egy JANG √©s egy hozz√° t√°rsul√≥ JIN-spir√°l) ugyanabban az idŇĎben szimboliz√°lja √©s megjelen√≠ti ezen mozg√°s mindk√©t alapvetŇĎ ir√°ny√°t: a spiritu√°lis felszabadul√°st (JANG) √©s a tudatlans√°g k√∂vetkezt√©ben fell√©pŇĎ megk√∂t√∂tts√©get (JIN); a fejlŇĎd√©st √©s a visszafejlŇĎd√©st; a sz√ľlet√©st √©s a hal√°lt; a Kalp√°t (egy kozmikus ciklus, mely a teremtŇĎ Brahma “egy napj√°t √©s √©jszak√°j√°t” jelenti, vagy m√°sk√©ppen: 4 320 000 f√∂ldi √©vet) √©s a Pralaj√°t (nagy felold√≥d√°s, mely minden kozmikus ciklus v√©g√©n l√©trej√∂n) vagy a beavatott hal√°la, amikor √ļjj√°sz√ľletik egy halhatatlan l√©nyben. Jel√∂li a k√©t alapvetŇĎ erŇĎ misztikus egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t, amelyek ellent√©tes ir√°nyba nyilv√°nulnak meg (az egyik JANG, a m√°sik JIN ir√°nyban) a k√©t p√≥lus k√∂r√ľl, amelyek a Vil√°g Toj√°s√°nak (Makrokozmosz) k√©t fel√©ben vannak. Egy dupla spir√°l feleleven√≠ti a k√∂z√©psŇĎ vonalat is a JANG √©s a JIN k√∂z√∂tt. Ez a vonal az, amely elv√°lasztja a fekete r√©szt (-) a feh√©rtŇĎl (+) a klasszikus JIN-JANG szimb√≥lumban. Ezen a dupla spir√°lon kereszt√ľl felid√©zŇĎdik egy fokozott pontoss√°ggal a titokzatos v√°ltakoz√≥ ritmusa azon mozg√°snak, amely a JANG √©s a JIN aspektusok v√°ltakoz√≥ kiterjed√©se.

A dupla spir√°lt szimboliz√°lja: a k√©t mitikus k√≠gy√≥ dupla √∂sszetekered√©se Merk√ļr serleg√©n; a k√©t N√°di, a Pingal√° (+, mely a jobb orrlyukhoz t√°rsul) √©s az Id√° (-, mely a bal orrlyukhoz t√°rsul) √∂sszetekered√©se az alapvetŇĎ energetikai csatorna, a Szusumn√° N√°di (mely az emberi l√©ny tengelye) k√∂r√ľl.

spiral-tudatfejlodes

Az eddig bemutatott t√©nyek azt mutatj√°k, hogy l√©tezik k√©t ellent√©tes kifinomult, kozmikus energia-√°ram (Jang √©s Jin) , melyek ellent√©tes polarit√°s√ļak √©s egym√°st kiegyens√ļlyozva egy hatalmas erŇĎteret sz√ľlnek. Teh√°t az erŇĎ √°llapota a k√©t ellent√©tes, de egym√°st kieg√©sz√≠tŇĎ energia (Jang √©s Jin) v√°ltakoz√°s√°nak √©s egyens√ļly√°nak eredm√©nye. A JIN – JANG energiap√°ros √ļgy is tekinthetŇĎ, mint a fejlŇĎd√©st horizont√°lis s√≠kon le√≠r√≥ √°bra. Ez az √°bra spir√°l v√©gtelen√ľl kis l√©p√©senk√©nt szimboliz√°lja √©s megeleven√≠ti √°llapotaink √©bred√©s√©t, fejlŇĎd√©s√©t √©s folytonoss√°g√°t, valamint spiritu√°lis beavat√°saink fokozatait is (amennyiben tridimenzion√°lis a spir√°l).

 

 

spirals-in-natureGilbert Durand A k√©pzelet antropol√≥giai strukt√ļr√°ja c√≠mŇĪ munk√°j√°ban a k√∂vetkezŇĎket √≠rja a spir√°l √°ltal l√©trehozott komplex jelentŇĎs√©gŇĪ jelens√©gekkel kapcsolatban: A spir√°l egy √°lland√≥ vez√©rmot√≠vum ….. A csiga csavarodott m√©szv√°z√°nak szimb√≥lum√°t egyes matematikai sz√°m√≠t√°sok is igazolj√°k; szerint√ľk ez az egyens√ļly jele a k√°oszban, az ember rejt√©lyes rendje minket k√∂r√ľlvevŇĎ mozg√°sban. A spir√°l √©s fŇĎleg a logaritmikus spir√°l mag√°ban hordozza azt a p√©ld√°tlan tulajdons√°got, hogy v√©gsŇĎkig n√∂vekszik an√©lk√ľl, hogy az eg√©sz alakzat form√°j√°t m√≥dos√≠tan√° √©s ez√°ltal ŇĎ egy √°lland√≥s√°g a form√°ban, az asszimetrikus n√∂veked√©se ellen√©re. A h√≠res Arany-sz√°mra vonatkoz√≥ spekul√°ci√≥k, amely a logaritmikus spir√°l-alakzat sz√°ma, term√©szetes m√≥don kieg√©sz√≠tik a matematikai elm√©lked√©seket, melyek a spir√°l jelentŇĎs√©g√©vel foglalkoznak. Mindezen fenti okokb√≥l kifoly√≥lag a tengeri vagy a f√∂ldi csiga h√°z√°nak csavarvonal√ļ alakja egy univerz√°lis jegye az idŇĎtlens√©gnek, a v√°ltoz√°s hull√°mz√°s√°nak al√°vetett l√©ny √°lland√≥s√°g√°nak. A spir√°l miszt√©riumai megadj√°k a kulcsot az √∂sszes forg√≥ mozg√°s√ļ t√°ncok eredet√©hez, amelyek k√∂z√∂tt a legh√≠resebb a t√∂r√∂k dervisek forg√≥t√°nca.

A spir√°l ezen k√≠v√ľl m√©g felid√©zi az √©let dinamik√°j√°t, a lelkek mozg√°s√°t az univerzum teremt√©s√©nek √©s kiterjed√©s√©nek sor√°n, a l√©lek hal√°l ut√°ni utaz√°s√°t olyan utakon, amelyek √°ltal√°ban ismeretlenek sz√°m√°ra √©s amelyek v√©g√ľl elvezetik a k√∂telezŇĎ ker√ľlŇĎk megt√©tele ut√°n az √∂r√∂k √©let v√©gsŇĎ k√∂zponti forr√°s√°hoz, a TeremtŇĎh√∂z.

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† √Ėsszefoglal√≥ t√°bla ¬† ¬† ¬†¬†

BALRA forgó spirál JOBBRA forgó spirál
JANG spir√°l- f√©rfi JIN spir√°l-nŇĎi -
(+) pozitív (-) negatív
√Čgi F√©nyes Feh√©r F√∂ldi S√∂t√©t Fekete
Nap- HA Hold-THA
tud√°s a tudatlans√°g k√∂vetkezt√©ben fell√©pŇĎ megk√∂t√∂tts√©get
centripet√°lis hat√°s,k√∂z√©ppont fel√© k√∂zel√≠tŇĎ centrifug√°lis hat√°s,a k√∂z√©ppontb√≥l elt√°vol√≠t√≥
egy olyan egys√≠k√ļ, nyitott g√∂rbe, amely az √≥ramutat√≥ j√°r√°s√°val ellent√©tes ir√°nyba forog, pontosabban mondva tekeredik fel egy fix pont k√∂r√ľl egy olyan egys√≠k√ļ, nyitott g√∂rbe, amelynek forg√°si ir√°nya vagy tekered√©se megegyezik az √≥ramutat√≥ forg√°si ir√°ny√°val √©s egy fix pont k√∂r√ľl forog
visszat√©r√©s, sz√ľlet√©s, visszafejlŇĎd√©s, hal√°l,
belégzés-pingalá-jobb orrlyuk kilégzés Рidá Рbal orrlyuk